Ateliere de încondeiat ouă, la Muzeul de Artă Populară Constanța
În așteptarea celui mai mare praznic al creștinătății, Învierea Domnului sau Paștele, Muzeul de Artă Populară Constanța organizează ateliere de încondeiere a ouălor. Demonstrațiile sunt susținute de meșterul popular Fevronia Ciortan.
Primul atelier a avut loc luni, 3 aprilie, bucurându-se de participarea elevilor de la școlile constănțene încântați să afle tainele acestui meșteșug. Următoarele întâlniri sunt programate miercuri, 5 aprilie, între orele 12.00-14.00 și joi, 6 aprilie, în intervalul 10.00-12.00.
Ouăle încondeiate cu ceară fierbinte, cu ajutorul unui instrument simplu numit chișiță sau condei, se remarcă prin frumusețea motivelor decorative și prin cromatica simplă, dar spectaculoasă, în același timp.
Aceste simboluri pascale așezate la loc de cinste pe masa de Paște și păstrate peste ani se mai numesc și ouă „muncite“ sau „necăjite“, pentru a arăta atât efortul pe care îl depun femeile care le încondeiază, dar și „chinul“ la care sunt supuse, prin „pictarea” cu ceară fierbinte și scufundarea succesive în culori, de la cea mai deschisă (galben) până la cea mai închisă (negru).
„Încondeiatul ouălor ocupă un loc deosebit în arta populară românească. Documentar, acest obicei a fost menţionat pentru prima dată pe la 1700, de către Antonio Maria Del Chiaro, secretarul domnitorului Constantin Brâncoveanu. Acesta, descriind obiceiurile de Paşti de la Curtea Domnească din Bucureşti, consemnează faptul că femeile valahe excelează în această artă.
Încondeiatul cu «chişiţa» presupune răbdare şi talent. Oul se ţine în mâna stângă, iar condeiul în dreapta. Se începe cu împărţirea câmpurilor ornamentale de-a lungul şi de-a latul ouălor, constituindu-se două, patru, şase sau opt suprafeţe trasate cu ceară încălzită, care se scurge din vârful condeiului şi acoperă unele părţi din suprafaţa oului. Oul este introdus într-o baie de culoare galbenă, apoi în roşu şi, de obicei, se termină cu negru sau altă culoare închisă. Fiecare spaţiu colorat este acoperit, pe rând, cu ceară topită, iar la sfârşit ceara se şterge cu o cârpă încălzită, topindu-se şi rămânând o compoziţie policromă.
Tradiţional, încondeiatul sau vopsitul se face în Joia Mare, iar în trecut cele mai frumoase ouă se dăruiau fie de către fini naşilor, fie de către femeile bătrâne preotului, fie de către fete flăcăilor“, au precizat specialiștii Muzeului de Artă Populară Constanța.
Sursă foto: Muzeul de Artă Populară Constanța