Atelier de artă sacră bizantină de Buna Vestire
Pe 25 martie, când în calendarul creștin ortodox și romano-catolic este prăznuită Buna Vestire, studenți și masteranzi de la Facultatea de Arte și Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius“ Constanța învață, practic și teoretic, despre tainele icoanei pe sticlă.
„Atelierul de artă sacră bizantină. Icoane pe sticlă“ se va desfășura pe 25 martie, de la ora 11.00, în spațiul special de creație al specializării Pedagogia Artelor Plastice și Decorative, situat în sediul de pe Bd. Mamaia al Universității „Ovidius“. Conform organizatorilor, atelierul propune abordarea interdisciplinară, din perspectiva istoriei, antropologiei filosofice, esteticii și tehnicilor artistice de execuție, a icoanelor pe sticlă, fenomen artistic definitoriu pentru cultura Europei de Răsărit.
Din punct de vedere artistic, studenții și masteranzii celor două facultăți vor fi coordonați de conf. univ. dr. Sînziana Romanescu și lect. univ. dr. Lelia Rus Pîrvan de la Facultatea de Arte. De asemenea, conf. univ. dr. Adriana Cîteia îi va iniția pe studenții Facultății de Istorie și Științe Politice „în tainele picturii icoanelor pe sticlă în tehnica tradițională românească, specifică picturii naive, după modele populare românești“.
„Reprezentând unul din aspectele plastice definitorii ale artei populare românești, tehnica icoanei pe sticlă a fost bine primită în anul 2018 la Universitatea Politehnică din Lisabona, Facultatea de Educație, Specializarea Pedagogia Artelor Plastice, cu prilejul susținerii unui atelier practic pe această temă“, a precizat conf. univ. dr. Sînziana Romanescu.
„Atelierul de artă sacră bizantină. Icoane pe sticlă“ este inclus în cadrul celei de-a XIII-a ediții a festivalului studențesc „Primăvara Artelor“, eveniment organizat de Facultatea de Arte prin Centrul de Cercetare Științifică și Creație artistică „Euxin“.
Atelierul este organizat de Facultatea de Arte, în colaborare cu Facultatea de Istorie și Științe Politice.
Sursă foto: Facultatea de Arte (imagine de arhivă de la workshop-ul din Lisabona)