Artă la patru ani și jumătate. Maria Sibel Abibula vă invită în universul copilăriei
Are doar patru ani și jumătate și îi place grozav de mult să se joace cu culorile. Și nu o face oricum, ca un copil care-și plimbă carioca sau creionul colorat cu satisfacție și curiozitate pe coala albă de hârtie, deoarece pentru Maria Sibel Abibula desenatul, pictatul este mai mult decât o joacă. Este un mod de a petrece cu bucurie timpul liber în universul culorilor și a formelor care prind contur prin puterea imaginației.
Sori zâmbitori
Lucrările micuței Maria Sibel degajă optimism, armonie și bucuria de a trăi. Sunt solare. Mai ales că chipurile cele dragi – mama, tata, surioara de câteva luni – și chiar autoportretul, seamănă fiecare cu un soare. Mai mic sau mare cu raze care răspândesc lumină, dragoste, viață, bucurie de a trăi. O compoziție cu sori, așadar, încadrată de inimi multicolore.
Moștenind de la mama sa, Laura Ștefania Stroe, înclinația spre artele plastice, Maria Sibel depășește granițele figurativului și creează compoziții în care dă frâu imaginației, în care combină culorile creând lucrări originale, cu mesaj. Nu îi sunt străine nici colajul, nici instalația, în care păpușile și inimioarele de hârtie cu mesaje de iubire au un rol important.
Toate acestea lucrări au fost reunite într-o expoziție personală de artă vizuală intitulată „Universul copilăriei“, organizată în cadrul campaniei „Home Art“.
Binefacerile pandemiei: arta de acasă
„Am organizat și curatoriat multe expoziții de artă, începând cu anul 2011, pentru artiști consacrați sau nu, tineri sau mai puțin tineri, dar această campanie culturală dedicată artei de acasă, o lume veselă și colorată așa cum numai copiii o pot vedea și exprima, mi-a amintit de vremurile când și eu pictam și visam la mari realizări în lumea artei.
Dar cel mai mare vis mi l-a împlinit fiica mea, micuța artistă expozantă, Sibel și nu prin faptul că îmi urmează vocația și îmi împărtășește pasiunea ci prin faptul că îmi arată zilnic ceea ce contează cu adevărat, familia, iubirea, bucuria, entuziasmul și răbdarea de a exista unul în viața altuia. De altfel, în lucrările expuse ea a creionat personaje din familie, tata, cel mai bun partener de joacă, mama, mereu zâmbitoare și surioara, care descoperă lumea alături de ea. Toate emoțiile ei sunt evocate în cele mai suave culori și simple linii așa cum numai un copil de patru ani ar putea să creeze universul copilăriei.Este emoționant pentru mine să curatoriez expoziția copilului meu și dacă inițial această perioadă pandemică mi-a părut covârșitoare, sunt recunoscătoare pentru tot ce a venit odată cu ea, timp mult petrecut acasă cu copiii, povești citite sau inventate de noi, joacă, introspecție, veselie și lecții de viață interesante și asumate“, spune dr. Laura Ștefania Stroe, președinte al Asociației Culturală „Wild Art“.
Expoziția poate fi admirată în perioada 30 august-22 septembrie, pe simezele virtuale ale Palatului Copiilor Constanța și ale Galeriei de Artă „Virgil Coman“.