Apariție editorială. „Emigrarea turcilor și tătarilor din România în Turcia între cele două Războaie Mondiale“, de Metin Omer
„Emigrarea turcilor și tătarilor din România în Turcia între cele două Războaie Mondiale“ este titlul volumului recent apărut sub semnătura tânărului istoric dr. Metin Omer, cadru didactic asociat al Facultății de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității „Ovidius“ Constanța.
Cartea a apărut în anul 2020 la editura „Cetatea de Scaun“ din Târgoviște și are 428 pagini.
„Introducându-ne în amplitudinea unui proces istoric care a marcat structura demografică a Dobrogei românești și a sprijinit evoluția internă a statului turc, volumul este deosebit de util pentru istoria ambelor state, neignorând nici dimensiunea umană a dezrădăcinării. Din acest punct pornește, inspirat, și autorul atunci când invocă amintirea cunoscutului istoric Kemal H. Karpat, marcat de emigrarea familiei sale din satul său natal Armutlu (Turda, județul Tulcea), în anul 1935. Momentul readuce în memorie discursul imamului din Babadag, hogea Salim, liderul grupului de emigranți, în fața locuitorilor români și bulgari care se adunaseră să îi conducă. Acesta a arătat că «au trăit în Dobrogea cu toată lumea în frăție, că pământul acestei zone a devenit parte a ființei lor și că își părăsesc patria pentru a se întoarce în propria țar㻓, se arată într-o recenzie postată de Arhivele Diplomatice ale Ministerului Afacerilor Externe, pe pagina oficială de Facebook.
„Un demers științific unic în domeniu“
Cuvântul-înainte al cărții este semnat de prof. univ dr. Hakan Kɩrɩmlɩ de la Universitatea ,,Bilkent“ din Ankara.
Conform acestuia, dintre emigranții din Balcani care s-au stabilit în Republica Turcia, cei din România ((Romanya göçmenleri) ocupă un loc important, aceștia având „o contribuție importantă la dezvoltarea Turciei“. Cu toate acestea, fenomenul nu a fost analizat de specialiștii din cele două țări „la nivelul și profunzimea pe care le merită“, motiv pentru care volumul semnat de dr. Metin Omer este „un demers științific unic în domeniu“.