13 autori își aduc proza fantastică, duminică, pe plaja Neversea Beach

Un eveniment cultural de înaltă ținută va avea loc în această duminică, de la ora 18.00, în adierea răcoroasă a brizei Mării Negre, pe plaja Neversea Beach din Constanța: lansarea volumului „Treisprezece. Proză fantastică“.

Volumul, apărut recent la Editura Litera, în colecția „Biblioteca de Proză“ reunește în cele 304 pagini texte scrise de Pavel Nedelcu, Bogdan Răileanu, Iulia Micu, Lucian Mîndruță, Mihai Ene, Cosmin Leucuța, Doina Ruști, Tudor Ganea, Allex Trușcă, Mihail Victus, Octavian Soviany, Iulia Pană și Radu Găvan. Dintre aceștia, doi sunt constănțeni: Iulia Pană și Tudor Ganea.

Altfel spus, volumul presupune „teme variate, personaje inedite, treisprezece autori – în penumbra misterioasă a întâmplărilor care nu mor“, după cum se precizează în descrierea făcută de Editura Litera.

În prefața lucrării, Andreea Apostu scrie: „Cu texte care explorează registre diverse ale fantasticului, de la rescriere parodică la mit, creștinism medieval, viață de după moarte și supranatural gogolian, «Treisprezece. Proză fantastică» nu poate decât să trezească și să mențină cu ușurință atenția cititorului“.

O descriere succintă, dar cuprinzătoare a volumului este făcută de Doina Ruști, una dintre cei 13: „Când aluneci accidental într-un teritoriu necunoscut, mintea începe să deseneze o hartă, iar tu ești dintr-odată stăpânul unei secret, al imperiului de dincolo de zid. Un ciclu s-a încheiat, cea de-a douăsprezecea lună a rămas în urmă, așa că pășești încrezător în cea de-a treisprezecea, imaculată, ca orice timp fabulos. Dincolo de convenționalul douăsprezece se află țara tuturor posibilităților. Ganea privește prin geamul subțire, Soviany călătorește în timp, iar Mihai Ene probează un dandy smoking. Pe cărarea cețoasă, Pavel ridică steagul avangardei, Trușcă se retrage într-un icon, iar, din postul său de observație, Victus consemnează, privind nedumerit spre taxiul Iuliei Pană. Pentru Leucuța lupa rămâne de bază, Răileanu îl contemplă pe Saramago, în timp ce, alături de el, Iulia Micu trasează o nouă stradă și Mîndruță zâmbește sardonic, jucându-se cu un telefon, pe care, luând-o în serios, Găvan îl descrie meseriaș. În ceea ce mă privește – stau de vorbă cu dl K. Iarăși“.

Evenimentul, moderat de Anghel Damian. este organizat de Biblioteca de Proză Contemporană, în parteneriat cu Neversea Beach și asociația KULTurale.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *