100 de artiști și șase invitați speciali participă la Bienala Națională de Pictură Constanța

Bienala Națională de Pictură Constanța, ediția 2023, eveniment organizat de Muzeul de Artă, în perioada 1 iulie-31 august, aduce pe simezele instituției de cultură de la Marea Neagră lucrările semnate de 100 de artiști.

Cei 100 de artiști provenind din București, Iași, Timișoara, Cluj, Alba Iulia, Târgu Mureș, Deva, Târgu Jiu,Galați, Bacău, Brăila, Tulcea și, bineînțeles, Constanța, au fost selectați dintr-un număr de 250 de artiști înscriși, participând cu o singură lucrare. Celor 100 li se alătură șase invitați: Florica Prevenda, Petru Lucaci, Cătălin Bălescu, Aurel Bulacu, Alexandru Rădvan și Vadim Crețu.

Aflată deja la a doua ediție, Bienala Națională de Pictură Constanța – 2023 reunește pe simeze lucrările a  100 de artiști plastici în mare parte deja consacrați, dar și tineri aflați la debutul carierei lor artistice, alături de care expun șase invitați speciali, ale căror lucrări participă pentru prima dată în cadrul Bienalei, dar care au expus de mai multe ori pe simezele muzeului cu ocazia unor expoziții personale sau de grup.

De altfel, o simplă radiografiere a zonelor din care provin autorii lucrărilor ne relevă o multitudine de artiști plastici, talentați și înzestrați cu viziuni inovatoare, care își desfășoară activitatea în diverse orașe ale țării precum București, Iași, Timișoara, Cluj, Alba Iulia, Tîrgu Mureș, Deva, Galați, Bacău, Tîrgu Jiu, Tulcea sau Brăila“, a declarat managerul Muzeului de Artă Constanța, dr. Lelia Rus-Pîrvan.

Ediția din acest an este dedicată memoriei primelor două directoare ale Muzeului de Artă Constanța, dr. Florica Cruceru (20 octombrie 1926-3 mai 2021) și dr. Doina Păuleanu (29 martie 1948-23 decembrie 2020), iar două premii importante ale Bienalei Naționale de Pictură Constanța le va purta numele.

„Găzduind un număr impresionant de artiști încă de la prima ediție, Bienala de anul acesta își propune să celebreze două personalități de marcă ale spațiului cultural dobrogean. Este vorba despre precedentele directoare ale Muzeului de Artă Constanța pe care dorim să le omagiem prin acordarea a două premii, oferite în mod distinct anul acesta, ce le vor purta numele: Premiul special «Florica Cruceru» și Premiul special «Doina Păuleanu».  Fără străduința doamnei Florica Cruceru de a avea un patrimoniu bine închegat și fără pasiunea pentru artă a doamnei Doina Păuleanu, muzeul nostru nu ar fi fost astăzi atât de iubit și, cu siguranță, atât de cunoscut.

Importanța unei astfel de manifestări artistice nu cred că mai trebuie demonstrată pentru că un oraș cultural precum Constanța și un muzeul ca al nostru sunt sine qua non gazdele ideale pentru o bienală de artă de o asemenea anvergură.  Nu în ultimul rând, le suntem recunoscători Consiliului Județean Constanța, Uniunii Artiștilor Plastici din România și partenerilor media pentru tot sprijinul pe care ni l-au oferit în realizarea demersului nostru“, a mai precizat dr. Lelia Rus-Pîrvan.

Recital în deschidere

Sâmbătă, 1 iulie, de la ora 17.00, în deschiderea Bienalei va avea loc un recital susținut de Andreea Bratu, pianist-concertist și Adrian Mihai, artist instrumentist, cadre didactice la Facultatea de Arte, de la Universitatea „Ovidius” din Constanța.

În program se regăsesc lucrările muzicale „Voix de la Steppe“ și „Pavana“, din Suitele n. 3 op. 18, respectiv n. 2 op.10, de George Enescu și „Mélancolie”, de Francis Poulenc, interpretate de Andreea Bratu, precum și un performance muzical al artistului instrumentist Adrian Mihai, în care vor fi interpretate lucrări proprii, teme din folclorul armenesc și din muzica de film („Armenian Roots“, „Insula lui Ovidiu“, „Visul Sultanului la Babadag “, „Now We Are Free”, „Dele Yemen”).

Premii

Premiile și mențiunile Bienalei au valori cuprinse între 2.000 și 5.000 lei. Premiul Special „Doina Păuleanu” și Premiul Special „Florica Cruceru” au o valoare de 2.500 lei fiecare.

Premierea și finisajul vor avea loc pe 31 august, iar lucrarea câștigătoare a Premiului I va intra în patrimoniul Muzeului de Artă Constanța.

Artiștii premiați ai acestei ediții și cei zece nominalizați vor participa gratuit la Tabăra de Pictură Constanța 2023, care va fi organizată în septembrie de Muzeul de Artă, cu sprijinul Consiliului Județean Constanța.

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *