1 Mai, Ziua Pelinului, când pâmântul se odihnește, iar lumea sărbătorește la iarbă verde

Ziua de 1 mai are o semnificație aparte și în calendarul popular ținându-se prin nelucrare. Este ziua în care, în satul tradițional nimeni nu lucrează, ci petrece la iarbă verde cu friptură de miel și cu vin pelin, care „reînnnoiește“ și subțiază sângele. Se zice că cine nu sărbătorește această zi așa cum e datina, se îmbolnăvește și zace un an. Însă dacă ziua cade miercurea sau vinerea, când se ține post, nu se mai sărbătorește, doar dacă nu cumva este Săptămâna Lumina, ca anul acesta, când sunt zile de harți.

În această zi, pământul se odihnește și el și nici măcar vitele nu sunt înjugate și nici măcar nu trebuiau să fie atinse pe coarne, ci trebuie lăsate să pască în tihnă. În caz contrar, s-ar fi îmbolnăvit și ar fi murit.

În calendarul popular, ziua de 1 mai se mai numește și Ziua Pelinului, nu doar pentru că azi se bea vin în care s-a pus pelin la macerat, după un obicei străvechi, păstrat până azi, ci și pentru că acum se culege această plantă tămăduitoare, bună de leac pentru malarie, dureri de stomac, boli de ochi și umflături. Având în vedere consumul licorii bahice, 1 mai se mai numește și Ziua Bețivilor.

„Totodată, această zi se mai numește și Arminden, în amintirea Sfântului Irimia, prăznuit acum. Arminden se numește și ramura verde de fag, stejar sau salcie care se punea la poartă sau în fața casei, în satele din Banat și Transilvania. Armindenul era lăsat să se usuce acolo unde a fost pus. Se scoatea atunci când se făcea prima dată pâine din grâul nou, pentru a se aprinde cu el cuptorul“, au precizat reprezentanții Muzeului de Artă Populară Constanța, pe pagina de Facebook.

Conform datinei, este bine ca de Armindean, înainte de a răsări, să te speli pe mâini și pe față cu roua care a căzut peste flori și buruieni.

Sursă foto: Muzeul de Artă Populară Constanța

Share:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *